İKLİM

BULUT NEDİR? BULUTLARIN OLUŞUMU NASIL GERÇEKLEŞİR?..

Bulut, serbest bir hava kütlesinde toplanmış gözle görülebilir. su damlacıkları, buz kristalleri veya her ikisinin karışımından oluşan yapıdır. Bulutlar yer seviyesinden yüksekte bulunur.Yer seviyesinde oluşan sığ bulut katmanları ise sis olarak adlandırılır.Atmosferde yoğunlaşan su buharı küçük su damlacıklarını ve genellikle 0,01 mm çapındaki buz kristallerini meydana getirir.Milyarlarca damlacık ve kristal bir arada bulut denilen yapıyı oluşturur. Bulutlar tüm görünür dalga boyutlarını yansıtır. Genellikle beyazdır ancak gri veya siyah olarak da görünebilirler. Gri ya da siyah görünmelerinin sebebi, kalınlıkları nedeniyle güneş ışığının geçmesine izin vermemeleridir.

GGG

Bulutlar deniz seviyesinden yüksekliklerine göre yüksek, orta ve alçak seviye bulutları olmak üzere 3 ana gruba ayrılırlar.

Yüksek seviye :  Cirrus (Sirüs), Cirrocumulus (Sirrokümülüs), Cirrostratus (Sirrostratüs)

Orta seviye : Altocumulus (Altokümülüs), Altostratus (Altostratüs)

Alçak seviye : Stratocumulus (Stratokümülüs),  Stratus (Stratüs)

Bulut Çeşitleri Neler? 

Cirrus (Sirüs) bulutu: Beyaz renkte lif lif (saç gibi) yada ipek parlaklığında küçük buz kristallerinden meydana gelen bulutlardır.

Cirrocumulus (Sirrokümülüs) bulutu: Kum taneleri veya küçük dalgacıklar halinde, oldukça küçük kümeciklerden meydana gelen ince beyaz ve gölgesiz bulutlardır.

Cirrostratus (Sirrosstratüs) bulutu: Gökyüzünü tamamen yada kısmen kaplayan ve genellikle “hale” olayı meydana getiren, lif lif (saç gibi) veya düz görünüşte, şeffaf ve beyazımsı bulutlardır.

Altocumulus (Altokümülüs) bulutu: Genellikle gölgeli, beyaz ve gri renge sahip bulut örtüsü ve kümeleridir. Bu bulutlar ayrı ayrı durumda olan tabakalar, yuvarlak kütlelerden ve tomurcuklardan meydana gelir. Aşırı soğumuş su damlacıklarından meydana geldiği gibi, çok düşük sıcaklıklarda buz kristallerinden de meydana gelebilirler. Bu bulutların ince kısımlarında bir çeşit Gökkuşağı olayı meydana gelir.

Altostratus (Altostartüs) bulutu: Gökyüzünü kısmen yada tamamen kaplayan, çizgili düzgün görünüşteki grimsi veya mavimsi renkteki bulutlardır.

Stratocumulus (Stratokümülüs) bulutu: Gri ya da beyazımsı renkte olan bulutlardır. Bu bulutlar su damlaları, yağmur damlalarından meydana gelirler. Bu bulutlardan yağmur kar şeklinde yağışlar olur.

Stratus (Stratüs) bulutu: Genellikle gri renkte, muntazam görünüme sahip bulutlardır. Su damlalarından meydana gelirler. Yer yüzeyine kadar indiklerinden “sis” olarak isimlendirilirler. Bu bulutun en belirgin yağışı çisentidir.

Hiç Mammatus bulutları görmüş müydünüz?

Dünyada nadir olarak meydana gelen Mammatus Bulutları’na daha yakından bakmaya ve bu bulutlar hakkında bilgi sahibi olmaya ne dersiniz?

  • Mammatus, “meme bulut” veya “göğüs bulut” anlamına geliyor. Mammatocumulus olarak bilinen bu bulutun tabanı altında asılı çantaları bir hücresel desen gibidir.
  • Mammae’den türetilen isim Mammatus, bu bulutların karakteristik şekli ile bir kadının memesi arasında bir benzerlik kurulmasından dolayı verilen bir meteorolojik terimdir.

VVVFF

Kuyruklu yıldız nedir?

‘Kirli kartopu’ ya da ‘buzlu çamur topu’ olarak adlandırılan, aniden ortaya çıkıp bir süre sonra kaybolan kuyruklu yıldızlar hakkında bilgi sahibi olmaya ne dersiniz?

  • Kuyruklu yıldızlar da tıpkı dünyamız ya da ay gibi, fakat onlardan çok daha küçük yıldızlardır. Kuyruklu yıldızlar başlıca üç kısımdan meydana gelirler: Çekirdek, baş ve kuyruk. Kuyruklu yıldızların beş adet bölümü bulunmaktadır; Nüve, Koma, Hidrojen bulutu, Toz kuyruk, İyon kuyruk.
  • Kuyruklu yıldızlar, Güneş’in etrafında sürekli dönerler ve kire bulanmış kocaman kar toplarına benzerler. Başlıca özellikleri peşlerinde kuyruk adı verilen ışıklı bir oluşum taşımalarıdır.

BFVBDFGD

Ay nasıl şekil değiştiriyor?

Gökyüzüne baktığımızda Ay’ı bazen bir top gibi yuvarlak, bazen ise hilal şeklinde görürüz. Peki, nasıl oluyor da Ay böyle şekil değiştiriyor? 

  • Ay dünyanın tek doğal uydusudur.Dünya’dan Ay’a bakıldığında, değişiyormuş gibi görülür. Şekil değiştiren Ay değil yansıttığı ışık seviyesidir.
  • Ay’ın bir tarafı, Güneş tarafından aydınlanır. Diğer tarafı ise, karanlıktır. Geceleri ise, Ay’ın Güneş’in aydınlattığı tarafı görülür.

XZCCCCCCCCCCCC